Nieuws

Nieuws
Oud-bewoner (95) spreekt bij herdenking
4-5-2023

Op donderdagavond 4 mei vanaf 19.30 uur herdenken we bij het namenmonument in de Gerard Terborgstraat de bewoners van Samenwerking die als gevolg van oorlog om het leven zijn gekomen; joodse bewoners, en ook verzetsstrijders. De 95-jarige Maurits van Witsen houdt bij de herdenking een toespraak.

Als vijftienjarige jongen moest hij in 1943 samen met zijn familie onderduiken. Henri van Witsen, zijn vader, overleefde de oorlog niet. Zijn naam is op het monument aangebracht. In de editie van juni 2021 besteedde Samen aandacht aan de wederwaardigheden van de familie Van Witsen in de oorlog (‘Terug naar Harmoniehof 6’; De magnolia bloeit nog net zo mooi als in 1943’).

De plechtigheid begint met het leggen van kransen door stadsdeelcommissielid Gregory Edelenbos namens stadsdeel Zuid en door Mascha Furth, bestuurslid van Samenwerking. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de herdenking, die muzikaal wordt omlijst door violisten Suus van den Akker en Fieke Smitskamp. Na afloop van de plechtigheid is er een nazit, die plaatsvindt bij De Coenen. Mascha Furth zal namens het bestuur spreken tijdens deze nazit.

Het monument van Samenwerking is in 2018 onthuld. Initiatiefnemers van het monument waren vier bewoners: Ido Abram (overleden in 2019), Guus Luijters, Renée Sanders en Dorine Winkels. De herdenking wordt dit jaar georganiseerd door Jacques Bettelheim, Els van Eijden, Rob Mommers en Martine van der Velde.

Het 4 meicomité is voor de organisatie van de herdenking vanaf 2024 op zoek naar nieuwe leden. Interesse om deel uit te maken van het comité? Neem dan contact op met Martine van der Velde: mvandervelde1959@hotmail.com

Klik hier voor het programma

Terug naar vorige pagina