Hoe komt de huurprijs tot stand

Ik huur Huurprijzen Hoe komt de huurprijs tot stand
Vaststelling huurprijs

Per 1 juli 2024 is nieuw huurprijsbeleid ingevoerd voor nieuwe huurcontracten. Een uitzondering geldt voor woningen die groter zijn dan 100m2 (ongeveer 10% van alle woningen). Voor deze woningen is het huurprijsbeleid nog niet veranderd.

De belangrijkste veranderingen voor alle overige woningen (90% van de woningen) zijn dat Samenwerking de zogenaamde WOZ-cap altijd zal toepassen en dat de drie verschillende afslagen zijn afgeschaft. We werken met één generieke afslag (vaste korting) voor al deze woningen.

De huurprijs wordt bij mutatie vastgesteld met het woningwaarderingssysteem (WWS) van de overheid. Op basis van het WWS krijgt iedere woning punten toegekend. We wijken op een onderdeel af: We passen de WOZ-cap altijd toe, ook waar dat niet verplicht is. De WOZ-cap houdt in dat het aantal WWS-punten dat een woning kan krijgen op basis van de WOZ-waarde van die woning, maximaal een 33% is van het totaal aantal WWS-punten.

Door de WOZ-cap altijd toe te passen, kent Samenwerking minder WWS-punten toe aan een woning dan mag op basis van het WWS. Dat leidt meestal tot lagere huurprijzen dan onder het huidige huurprijsbeleid. De afslag is daarop aangepast. Nieuw te verhuren woningen krijgen voortaan een afslag van 10% op de huur die hoort bij het toegekende aantal WWS-punten.

Het nieuwe huurprijsbeleid levert in principe dezelfde huurinkomsten op voor Samenwerking, maar de verdeling van deze huurinkomsten over de woningen verandert enigszins.

Veel WWS-punten, geen afslag
In het meerjarenbeleid was afgesproken om voor de woningen met de meeste WWS-punten (i.p.v. de woningen van 100m2 en meer), de afslag achterwege te laten of een opslag te rekenen. Het idee hierachter is dat de huurprijzen voor de meeste woningen (90% van de woningen) wat lager kunnen zijn, als voor de woningen met veel WWS-punten (10% van de woningen) meer wordt betaald. In de ledenraad wordt verschillend gedacht over de wenselijkheid van een andere prijsvaststelling voor de beste woningen. Het bestuur heeft in juni de mening van de leden (online) gepeild. Daaruit bleek dat 50% voor hogere prijzen voor de top 10%-woningen en 39% tegen. Het bestuur zal een plan voor de wijze waarop de prijzen voor de top 10%-woning worden vastgesteld opstellen met advies van een werkgroep met ledenraadsleden. Daarover wordt in de ledenraad op 2 december verder gepraat. 

Voorlopig handhaaft het bestuur de huidige wijze van huurprijsvaststelling voor woningen met een grootte van 100m2 of meer. Bij deze woningen wordt bij mutatie de WOZ-cap niet toegepast, en wordt geen afslag op de maximale huur gerekend.

Bij een woning die net onder of net boven de 100m2 zit, beoordeelt het bestuur of de woning in de top 10% zal vallen. Het aantal WWS-punten weegt hierbij mee.